Hvordan Optager Planter CO2? Forstå Fotosyntese

Skrevet d. 13. October 2020
Jumpstory

Planter optager CO2 gennem noget, der kaldes for fotosyntese. Her optager planterne kuldioxid, altså CO2, fra luften, samtidig med at den også optager sollys. Kuldioxid og sollys er det, der giver planterne energi.

Planterne afgiver derefter ilt, hvorved de faktisk fungerer som et filter, der optager CO2 og omdanner det til ilt, som vi mennesker og dyr har brug for, for at kunne leve.

Forstå fotosyntese - Det gør det for klimaet

Fotosyntese sker ved, at et træ optager CO2 via dets blade, når solen skinner på det. I bladet bliver CO2 bundet sammen med vand, hvorved det bliver lavet om til glukose.

Træet omdanner herefter glukosen til dets grene, blade, rødder eller frugter. Den optagne CO2 forbliver dermed bundet i træet som kulstof. Det eneste affaldsstof som træet udgiver, er dermed den ilt, som vi mennesker har brug for.

Det er er vigtigt, at man er klar over, at det kun er træets grønne dele, der kan lave fotosyntese. De øvrige dele af træet laver det, som man kalder respiration. Respiration er, ligesom hos alle dyr, at man ænder. Her udgiver træet CO2.

Et træ vil dog som udgangspunkt altid optage mere CO2, end det afgiver via respiration. Vel at mærke så længe det vokser. Når et træ er udvokset, vil det ramme et neutralt niveau i forhold til fotosyntese kontra respiration. 

Bliver et træ nedbrudt i naturen, så vil det afgive al den CO2, så det har optaget, hvorved det bliver sendt tilbage i atmosfæren.

Over 100 år optager et bøgetræ, hvad der svarer til 6,08 tons CO2. Til sammenligning udleder en dansker årligt 10 tons CO2. 

Med en gennemsnitslevealder på 80 år udleder en dansker igennem livet 800 tons CO2. Det skal der 132 bøgetræer til for at optage. Hvor de vel at mærke skal bruge 20 år ekstra på det.

I Danmark findes der omkring en milliard træer og 5,8 millioner indbyggere.

Tak til avXperten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find det bedste fra Ubiquiti, Apple AirPods, Denver og mange andre mærker i deres store udvalg af elektronik på deres webshop.

Næste indlæg
Hvordan forurener plastik miljøet?
Plastik må siges at være en smart og ufattelig udbredt opfindelse, som stortset alle mennesker møder…
Læs mere
Hvorfor er plastik skadeligt for miljøet
Plastik er et genialt materiale og er en kæmpe stor del menneskets dagligdag.  Plastik er bill…
Læs mere
Er el-løbehjul gode for miljøet?
El-biler skulle være gode for miljøet, da de udleder mindre CO2 i forbindelse med selve kørslen, end…
Læs mere